Politika privatnosti i kolačići

home > Politika privatnosti i kolačići

POLITIKA PRIVATNOSTI

Kao odgovorna kompanija, ProSoft Sistem doo, PIB 105618046, sa sedištem u Beogradu, Ustanička 25 (u daljem tekstu ProSoft), brine za privatnost podataka svojih korisnika. Važno je da pročitate ovu Politiku i naučite šta smatramo privatnim podacima i kako se prema istim odnosimo.

ProSoft se obavezuje se da će štititi Vašu privatnost i omogućiti Vam najbolje moguće iskustvo tokom korišćenja ovog sajta, odnosno prilikom korišćenja kontakt forme. Kako bismo bili u mogućnosti da odgovorimo na upit, potrebne su nam određene lične informacije o Vama.

Davanjem svojih ličnih podataka i prihvatanjem Politike privatnosti potvrđujete da ste saglasni da se vaši podaci koriste na način opisan u ovoj Politici. Ukoliko se Politika privatnosti promeni, izmenjen tekst ćemo objaviti na ovoj stranici.

Izjava o Privatnosti je dokument koji garantuje zaštitu privatnosti naših korisnika na Internetu. Ovu web stranicu možete pregledati besplatno i bez ikakve obaveze da otkrijete svoj identitet ili ostavite bilo kakve lične podatke. Stoga, zahtevamo samo informacije koje su neophodne za kontakt iniciran od strane korisnika.

 

PRIKUPLJANJE PODATAKA – način i razlog

ProSoft Sistem zahteva Vaše lične podatke u sledećim situacijama:

Kontakt forma
(Ime, e-mail adresa, broj telefona)
Kontakt podaci i pitanja se čuvaju i internoj bazi dokle god autor ne traži da se pitanje iz interne baze izbriše. Podaci se koriste isključivo za svrhu povratnog kontakta, odnosno dalje komunikacije, bez prosleđivanja trećim licima, osim po odobrenju kliejnta

Prilikom posete portalu, web provajder automatski prikuplja podatke koju uključuju IP adresu Vašeg računara, vrstu pretraživača, ime domena, vreme posete, adresu web stranice sa koje ste došli, te sve informacije o stranicama koje posetite na ovom sajtu.

Ove podatke koristimo za statističke analize, sa ciljem da poboljšamo kvalitet usluge.

Prikupljamo sledeće lične podatke od Vas:

Kontakt podaci: Ovo su podaci koji su nam potrebni da Vas kontaktiramo. Primeri kontakt podataka mogu uključivati ime, e-mail adresu, broj telefona i sl. Kontakt podaci mogu identifikovati Vas lično.

Tehnički podaci: Ovo su podaci koji nama omogućavaju da podesimo usluge koje Vam pružamo. Primeri tehničkog podatka mogu uključivati Vašu IP adresu, tip pretraživača, operativni sistem, affiliate ID i sl. Tehnički podaci ne identifikuju Vas lično, ali kada su u vezi sa drugim podacima onda mogu da Vas identifikuju.

Podaci dobijeni od instaliranih programa: Naš sajt koristi informativne programe za praćenje. U pitanju je Google alat pod nazivom “Google Analytics” koji služi za prikupljanje podataka o korišćenju ove internet prezentacije. Google Analytics prikuplja podatke koji se odnose na učestalost korišćenja ove internet prezentacije od strane korisnika, strane koje korisnici posećuju tada, i druge internet prezentacije koje su koristili pre nego što su došli do ove internet prezentacije. Podatke koje dobijemo od Google Analytics koristimo samo radi unapređenja ove internet prezentacije. Google Analytics prikuplja samo IP adresu koja vam je dodeljena onda kada ste posetili ovu internet prezentaciju, a ne podatke poput vašeg imena ili ostale identifikacione podatke.

Ne kombinujemo podatke koje smo dobili putem Google Analytics-a sa ličnim identifikacionim podacima. Iako Google Analytics postavlja kolačić na vaš pretraživač kako bi vas identifikovao kao jedinstvenog korisnika svaki sledeći put kad posetite ovu internet prezentaciju, kolačić ne može da koristi niko osim komanije Google.

Mogućnost Google-a da koristi i deli podatke koji su prikupljeni putem Google Analytics-a o vašim posetama ovoj internet prezentaciji ograničena je Uslovima korišćenja alata Google Analytics (onako kako su izmenjeni i dopunjeni za internet prezentacije javnih organa) i Google politikom privatnosti.

Možete onemogućiti Google Analytics da prepozna vašu ponovnu posetu ove internet prezentacije isključivanjem kolačića na vašem pretraživaču.

Više o politici privatnosti Google Analytics možete videti na linku:  Google politika privatnosti

 

POLITIKA KOLAČIĆA

Kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice, ova stranica mora vašem računaru da pošalje malu količinu informacija (tzv. cookies ili kolačići). Preko 90% svih web stranica koristi ovu praksu, ali u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti smo u obavezi da pre slanja kolačića obezbedimo vaš pristanak. Korišćenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete da pregledate stranicu, ali vam neke opcije neće biti dostupne.

Šta je kolačić?

Kolačić (eng. Cookie) je informacija poslata vašem računaru od strane web stranice koju posetite. Kolačići obično čuvaju vaše postavke za web stranicu, kao što su željeni jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet pretaživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu da čuvaju širok pojas informacija uključujući i podatke o ličnosti (kao što je vaše ime ili e-mail). Ipak, ova informacija može biti sačuvana jedino ako vi to omogućite – web stranice ne mogu da dobiju pristup informacijama koji im vi niste dali i ne mogu da pristupe drugim datotekama na vašem računaru. Zadate aktivnosti čuvanja i slanja kolačića vama nisu vidljive. Ipak, možete da promenite vaše postavke internet pretraživača da možete sami da birate da li hoćete da zahteve za čuvanje kolačića odobrite ili odbijete, izbrišete sačuvane kolačiće automatski pri zatvaranju internet pretaživača i slično.

Kako onemogućiti kolačiće

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete da dopustite čuvanje kolačića na vašem računaru. Cookie postavke mogu da se kontrolišu i konfigurišu u vašem web pretraživaču. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web pretraživač koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (stranica na engleskom jeziku) • Safari (stranica na engleskom) Ako onemogućite kolačiće, nećete moći da koristite neke od funkcionalnosti na ovim web stranicama.

Šta su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se sa računara po zatvaranju internet pretraživača. Pomoću njih web mesta skladište privremene podatke, poput stavki u korpici za kupovinu.

Šta su stalni kolačići?

Stalni ili pripremljeni kolačići ostaju na računaru nakon zatvaranja programa internet pretraživača. Pomoću njih web mesta skladište podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da nećete morati da se prijavljujete prilikom svake posete određenom mestu. Stalni kolačići ostaće na računaru danima, mesecima, čak i godinama.

Što su kolačići od prve strane?

Kolačići prve strane dolaze sa web mesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web mesta mogu da čuvaju podatke koje će ponovo koristiti prilikom sledeće posete tom web mestu.

Što su kolačići treće strane?

Kolačići treće strane dolaze sa reklama drugih web mesta (kao što su pop-up ili druge reklame) koje se nalaze na web mestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mesta mogu da prate korišćenje Interneta u marketinške svrhe.

Da li prosoft.rs koristi kolačiće?

Da, s primarnim ciljem kako bi vam naše web stranice omogućile bolje korisničko iskustvo i jednostavniju upotrebu.

Kakve kolačiće koristi prosoft.rs i zašto

  • Privremeni kolačići (Session cookies)su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internet pretraživač. Mi koristimo session cookies da omogućimo pristup sadržaju i omogućimo davanje komentara (stvari koje morate da uradite kada se prijavite sa svojim podacima na web stranicu).
  • Trajni kolačići (Persistent cookies)obično imaju datum isteka daleko u budućnost i ostaju u vašem pretaživaču dok ne isteknu ili dok ih ručno ne izbrišete. Koristimo trajne kolačiće kako bismo bolje razumeli navike korisnika i tako poboljšavali web stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo vaše podatke o ličnosti.

Da li na web stranici ima kolačića treće strane?

Prosoft.rs koristi spoljni alat – Google Analytics, za merenje posećenosti, kako je opisano u politici privatnosti. Ukoliko želite da onemogućite da navedeni servisi skladište kolačiće, možete da ih zabranite na sledećem linku: Google Analytics – https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Dodatne informacija oko isključivanja kolačića

Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje skladištenja kolačića za različite servise.

Više informacija možete dobiti na sledećim linkovima:

http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/